9.12.2015

Ja aurinko nousee – ajatuksia uudesta tutkimusagendasta

Vuonna 2008 olin mukana jättiurakassa. Puutuoteteollisuuden tutkimusstrategiaa valmisteltiin huolellisesti tarkastellen ja taustaselvitysten perusteella neljän työryhmän voimin ja kymmenissä kokouksissa.

Maailma on monilta osin sama kuin vuonna 2008, mutta silloiset talousnäkymät olivat huimasti valoisampia kuin koskaan sen jälkeen. Romahdusta seurannut sitkeä taloudellinen epävarmuus on aiheuttanut rakenteellisia muutoksia moniin asioihin, myös meidän teollisuuteemme.

Ennen aikaan ei tarvinnut puhua kilpailukyvystä, ennemmin tai myöhemmin suhdannekäänne tuli ja pelasti. Voitiin odotella kuin sammakko mudassa. Nyt taitaa optimistisinkin jo luovuttaa hyvien aikojen odottelusta. Ehkä yksi tämän ajan opetuksista onkin se, että vanhaan ei pidä takertua? Muotisana ketteryys tarkoittaa myös sitä, että hylkää sen mikä ei toimi ja etsii sitä, mikä tänä aikana toimii. Paikalleen jäävä ohitetaan molemmilta puolilta. Siksi tutkimusagenda.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Itsenäisyyspäivänä täällä etelässä oli 10 astetta lämmintä ja golfkentät auki. Yleinen mielipide havahtuu ja rahoittajilla on valta ohjata kehitystä: nyt kun energiatehokkuudessa ollaan toteuttamassa nollaenergiaa tai sitäkin vaativampaa, seuraavaksi haetaan hiilineutraaleja tuotteita ja ratkaisuja.

Haasteena on saada tuotteita ja palveluita tarjolle, vastata kysyntään tai ennakoida sitä. Pääosa puutuotteista käytetään rakentamisessa. Siksi seuraavien vuosien ajan tutkimuksen tehtävänä on kehittää rakentamiseen entistä paremmin soveltuvia tuotteita sekä parantaa puun ominaisuuksia. Samalla tulee tehostaa materiaalin käyttöä ja kierrätystä sekä todentaa puun käytön argumentteja, liittyivät ne sitten puun ympäristösuorituskykyyn tai ihmisten hyvinvointiin puisissa ympäristöissä. Samalla pidetään silmät auki myös muiden käyttöalueiden suuntaan. Ja vielä mietitään, miten puutuoteteollisuus, etenkin sen sivuvirrat, linkittyvät muihin kehittyviin biotalouden alueisiin.

Kansainvälisen ilmastopaneelin taustalla olevat tutkijat aikoinaan sopivat, että puuta pidetään hiilineutraalina. Tuo sopimus on ollut ylivoimainen etu meidän alalle. Myös standardeissa on tunnustettu puuhun sitoutunut biogeeninen hiili hiilivarastoksi. Eräiden dinosaurustoimialojen katkeruus pulpahtelee yhä useammin esiin. Lieneekö niiden toimilla yhteyttä siihen, että juuri nyt sekä hiilineutraalisuus että hiilensidonta on kyseenalaistettu?

On paljon niitä, joita hiilihumppa ei kiinnosta. Tulevaisuutta voi tarkastella myös raaka-aineen kautta. Uusien kuitupuuinvestointien myötä markkinoille tulee noin 14 miljoonaa kuutiometriä tukkia. Sille pitää keksiä käyttöä, ja odotankin, että haasteelle löytyy ratkaisu uunituoreen tutkimusagendamme kautta.

Aurinko ei koskaan laske, vaan maapallo pyörii. Viimeinen sammuttaa valot, koska energiaa pitää säästää, mutta ensimmäinen sytyttää ne taas aamulla tullessaan. Puutuoteteollisuuden tulevaisuus on juuri sellainen millaiseksi se tehdään.

Jätä kommentti

Tilaa uutiskirje

* pakollinen kenttä

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.