14.12.2016

Palomääräysten keventäminen poistamassa esteitä puurakentamiselta

Ympäristöministeriön eilen lausuntokierrokselle lähteneen asetusluonnoksen mukaan palomääräyksiä ollaan valmiita keventämään. Uusi luonnos mahdollistaa puun monipuolisemman käytön rakentamisessa, mihin Puutuoteteollisuus on jo pitkään tähdännyt.

Palomääräykset mainitaan usein suurimpana esteenä puurakentamisen laajamittaiselle käytölle kaupunkirakentamisessa. Myös määräysten tulkinta on ollut kirjavaa. Uuden luonnoksen myötä puukerrostalojen rakentaminen muuhunkin käyttöön kuin asumiseen etenee ja tulkinnanvaraisuus vähenee. Ympäristöministeriön luonnos rakennusten paloturvallisuudesta mahdollistaisi 3-8 kerroksisten puukerrostalojen rakentamisen myös majoitus-, hoitolaitos-, kokoontumis- ja liiketilatarkoituksiin.

– Olemme Puutuoteteollisuudessa keskittyneet erityisesti siihen, että puuta voisi käyttää rakentamisessa laajemmin. Kahdeksankerroksisten, puisten asuintalojen rakentaminen tuli mahdolliseksi vuonna 2011, tämä uudistus jatkaa kehitystä kohti järkevämpiä ratkaisuja, kommentoi Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola ministeriön kaavailuja.

Puu saadaan myös vihdoinkin – ilman lisäselvityksiä – näkyviin kerrostalojen sisäpinnoissa. Tähän asti kantavat puurakenteet on pitänyt peittää määräysten takia levyillä. Uusi asetus mahdollistaisi sen, että seinien ja kattojen puisia rakenteita voitaisiin jättää enemmän näkyviin. Tämä taas osaltaan parantaa sisäilman laatua ja huoneistojen akustiikkaa, lisää viihtyvyyttä ja tarjoaa uusia arkkitehtonisia mahdollisuuksia.

Uraauurtavaa tutkimusta puun palamisesta

Puutuoteteollisuus on tehnyt yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa pitkäjänteisesti työtä palomääräyksien keventämiseksi. Teollisuus teetti VTT:llä sarjan palokokeita, jotka osoittivat, että puun hiiltymisen tahti on ennustettavissa eikä puu pitkäaikaisessakaan palotilanteessa käyttäydy yllätyksellisesti. Tutkimus toi uutta todistusaineistoa ja loi kansainvälisestikin mielenkiintoista uutta näkökulmaa kaupunkipuurakentamiselle.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että vaikka palomääräyksiä huojennetaan, turvallisuus ei heikkene. Puukerrostalo on asiantuntijoiden mukaan noin 50 kertaa paloturvallisempi nykyiseen valtavirran rakentamiseen verrattuna.

Ympäristöministeriön asetusluonnos rakennusten paloturvallisuudesta lähti lausuntokierrokselle 13.12.2016.

— Nyt kierroksella oleva luonnos keventää hieman puurakentamiselle asetettuja vaatimuksia. Epätasapaino materiaalien välillä asetusluonnoksessa kuitenkin jatkuu, joten työtä puurakentamisen edistämiseksi pitää vielä jatkaa, toteaa Mikkola.

0

Jätä kommentti

Tilaa uutiskirje

* pakollinen kenttä

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.