Lämpöpuuyhdistys ry luottaa yhteistyön voimaan

Vuonna 2000 perustetun Lämpöpuuyhdistyksen kaikilla perustajajäsenillä lähtökohta oli samanlainen: tuote ja toimiala olivat uusia. Alusta lähtien oli alettava rakentaa vahvaa perustaa uskottavalle tuotteelle. Tavoitteissa on onnistuttu, sillä Lämpöpuuyhdistyksen jäsenyritysten tuotantovolyymi ja yhdistyksen jäsenmääräkehitys ovat olleet nousujohteisia.

Lämpöpuuyhdistys ry:n kuluva vuosi noudattaa jo vakiintunutta muotoa: resursseja käytetään edunvalvontaan, viestintään sekä t&k -toimintaan. Yhdistyksen tavoitteena on lämpömodifioitujen puutuotteiden käytön yleinen edistäminen. Teollisuusmittakaavainen ThermoWood – lämpömodifiointiprosessi on kehitetty Suomessa. Lämpökäsittely pienentää puun kosteuselämistä ja lämmönjohtavuutta sekä parantaa puun lahon- ja säänkesto-ominaisuuksia. Korkea lämpötila poistaa pihkan puusta. Lämpöpuuyhdistyksen jäsenyritykset markkinoivat lämpökäsiteltyjä tuotteitaan ThermoWood –tavaramerkkiä käyttäen.

Aktiivinen ote tutkimuslaitosten kanssa

Lämpöpuuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Ala-Viikari luottaa yhteistyön voimaan. Yhdistys onkin onnistunut eri yhteistyön tasoilla hyvin: jäsenkunta on määrätietoisesti kehittänyt ThermoWood -brändiä. Jäsenyritykset tekevät jatkuvaa yhteistyötä tuotteen käytön edistämiseksi muun muassa tuoteluokituksessa, laadunvalvonnassa ja tutkimuksessa. Koska yhdistyksen jäseninä on sekä lämpöpuun tuottajia että lämpökäsittelyteknologian valmistajia, on keskustelu ThermoWoodin tuotekehitysasioissa ollut monipuolista.

Lämpöpuuyhdistys ry tekee jatkuvasti yhteistyötä koti- ja ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyössä tehty tuotteiden kehittäminen ja avoin keskustelu ovat olleet lämpöpuuyhdistys ry:n vahvuuksia toiminnan alusta lähtien. Toteutettavilla t&k –projekteilla kehitetään tuotantoprosessia ja selvitetään tuotteiden ominaisuuksia. Myös raaka-aineena käytettävän sahatavaran laatukysymykset ovat tärkeitä.

Lämpöpuuyhdistys on esillä ja osallistuu alan seminaareihin ja konferensseihin sekä koti- että ulkomailla. Myös vienninedistämistapahtumat kuuluvat toimintaan.

Koulutus ja kehitys huomioitava tulevaisuudessa

Ala-Viikarin mukaan yhteistyötä muiden materiaalien kanssa on kehitettävä — aivan kaikkea ei tarvitse eikä voikaan tehdä pelkästään puusta, vaan usein parhaat ratkaisut löydetään yhdessä.

Lämpöpuutuotteet kehittyvät koko ajan. Ala-Viikari uskoo, että jatkossa loppukäyttäjille tarjotaan entistä pidemmälle jalostettuja, kuten esimerkiksi valmiiksi pintakäsiteltyjä ThermoWood-tuotteita.  Myös tuotteiden kiinnitysjärjestelmät sekä liimaamalla valmistetut tuotteet kehittyvät koko ajan. Mutta mikä tärkeintä: alan kilpailukyvyn vahvistaminen vaatii koulutukseen ja kehitykseen sijoittamista paljon nykyistä enemmän.

Lisätietoja:

Jukka Ala-Viikari

Jukka Ala-Viikari
Toiminnanjohtaja, Lämpöpuuyhdistys ry
Puh. 0400 802 896
jukka.ala-viikari@thermowood.fi

Tilaa uutiskirje

* pakollinen kenttä

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.