Puuteollisuusyrittäjillä on luvassa toiminnan vuosi

Vuosi 2016 on toiminnan vuosi. Vuoden alussa liityimme Puutuoteteollisuuden jäseneksi ja se tuo kaivattua lisävoimaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Samalla toimintaamme tulee syvyyttä, kun yhteistyö standardoinnin saralla paranee ja aktivoimme eri jaostoille lisätoimenpiteitä.

Tämä vuosi on myös juhlavuosi – järjestömme perustettiin 75 vuotta sitten 12.1.1941. Varsinainen juhlamme on vuosikokouksessa Suomen Turussa 13.5. Sitä odotamme jo innolla.

Toisaalta tämä vuosi on myös uusien tehtävien omaksumista. Edeltäjäni Tapani Tuohiniemi jäi eläkkeelle syyskuussa 2015 ja pitkäaikainen lakimiehemme Erkki Yrjönen eläköityi niin ikään kesällä 2015. Uutena lakimiehenä viime syksynä aloitti Jaakko Jokela.

Vahvuutena monipuolista ja kiitosta kerännyttä toimintaa

Toimintamme ydin on auttaa niin pientä puusepänverstasta kuin konsernitason puutuotteiden jalostajaa. TES-asiat ovat tässä aivan ydintä ja niitä jäsenet myös arvostavat niitä kaikkein eniten. Aloitimme lakimiehemme Jaakon johdolla TES-kiertueen ja siitä saamamme palautteen perusteella onnistuimme annissa erityisen hyvin.

Puuteollisuusyrittäjien vahvuutena on paneutuminen jäsenyrityksiemme joka päiväisiin asioihin – koski se sitten TESsiä, sähköveroluokkia tai alihankintaverkoston rakentamista.

Uudet vaatimukset herättävät mahdollisuuksiin

EU tuo eri direktiivien ja standardien muodossa vaatimuksia puutuotteiden ominaisuuksille. Näistä nousee esille erityisesti turvallisuus, terveys ja ekologisuus. Näihin ominaisuuksiin tarttumalla meillä on Suomen maineenkin avulla mahdollisuus saada lisävientiä aikaan.

Pelkkä puu ei aina riitä kilpailukykyyn. Siihen tulee lisätä innovaatiota kuten muita materiaaleja ja älyä. Onneksi uudenlaisesta ajattelusta löytyy jo hyvin esimerkkejä. Luotan tietenkin myös siihen, että suomalainen insinööri jatkaa hyvää innovoimista myös seuraavina vuosina.

Valitettavasti normit, säädökset ja lait ovat joissain tapauksessa enemmän harmina kuin mahdollistajana. Normitalkoot ovat oikeasti hyvä saada nopeutettua ja helpotettua innovaatioita sekä muun muassa uusien yritysten syntyä.

Näen tulevaisuuden edelleen haastavana, mutta enemmän positiivisena kuin negatiivisena. Kotimainen rakentaminen on nousemassa montusta ja se ruokkii kuluttajien luottamusta.

Suuntana yhteistyö

Osaamisemme on pitkälti nojannut insinööritieteisiin. Uskon, että insinöörien ja muotoilijoiden yhteistyön tuloksena luoduilla tuotteilla ja kuluttajien perustarpeet huomioimalla päästään hyvin pitkälle. Näistä hyviä esimerkkejä löytyy seniorikalusteista, CLT:stä sekä ikkunaan liittyvistä tuotekehityskonsepteista.

Lähitulevaisuuden iso mahdollisuus on puualan järjestöjen yhteistyö Puutuoteteollisuus ry:n kanssa. Samalla se luo meille haasteen: meidän tulee ansaita elantomme auttamalla yrityksiä joka päivä. Sen me teemme nyt rakennetun tiiviin yhteistyön hedelmillä.

Lisätietoja:

Janne Liias PTYJanne Liias
Toiminnanjohtaja, Puuteollisuusyrittäjät
Puh. 0400 510 755
janne.liias@puuteollisuus.fi

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. www.puuteollisuusyrittajat.fi

 

Tilaa uutiskirje

* pakollinen kenttä

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.