30.6.2017

Hallituksen uusi puheenjohtaja Jari Suominen: Puu on nyt cool!

Puutuoteteollisuus ry:n uusi puheenjohtaja Jari Suominen haluaa kiinnittää puutuotealan tiiviimmin biotalouteen ja globaalien megatrendien ratkaisemiseen. Enää ei keskustella siitä, tuleeko puurakentaminen vai ei – se tulee, mutta millä vauhdilla, Stora Enson Wood Products divisioonaa johtava Suominen sanoo.

Puutuotealan kehittyminen ja uudet innovaatiot ovat avanneet täysin uusia näkymiä: pilvenpiirtäjiä voidaan rakentaa puusta ja korvata uusiutumattomia materiaaleja puupohjaisilla ratkaisuilla. Puu pystyy nyt vastaamaan kuluttajien entistä vahvempaan haluun tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja.

‒ Ympäristöystävällisyyden trendin nousu on ollut positiivinen yllätys, puu on nyt cool, Suominen sanoo.

Neljä vuotta Stora Enson Wood Products divisioonan johdossa ovat näyttäneet Jari Suomiselle, että ihmiset arvostavat yhä enemmän elämisen laatua ja kestävän kehityksen ratkaisuja. Puutuoteala on pystynyt vastaamaan hyvin tähän kysyntään, mutta jatkossa asiakkaiden tarpeisiin pitää löytää ratkaisuja entistä nopeammin.

Monet puutuotealan uuden innovaatiot liittyvät uusiutumattomien materiaalien käytön vähentämiseen, kuten muovin korvaamiseen puupohjaisilla raaka-aineilla. Suominen muistuttaa, että tällä on valtava merkitys, kun pyritään ratkaisemaan maailmanlaajuisiin megatrendeihin, kuten kaupungistumiseen, väestönkasvuun ja ilmaston lämpenemiseen liittyviä kysymyksiä. Suominen haluaa tuoda puutuotealaa selkeämmin esiin yhtenä biotalouden kriittisen tärkeistä avainalueista.

Metsiä on käytettävä myös ilmastosyistä

Puurakentaminen kasvaa tasaista vauhtia etenkin maailmalla, mutta nyt myös Suomessa. Kasvua on tähän asti hillinnyt eri alojen osaajista muodostuvien ekosysteemien puute. Nyt niitä on alkanut syntyä. Tarvitaan alaan perehtyneitä arkkitehteja, rakennusinsinöörejä, tuotteiden kehittäjiä ja materiaalien tuottajia.

‒ Siinä pitää monta tekijää loksahtaa yhteen, kestää aikansa ennen kuin he löytävät toisensa ja yhteistyö nivoutuu. On tärkeää, että Aalto yliopisto ja Puuinfo lisäkouluttavat osaajia vaativaan puurakentamiseen, Suominen toteaa.

Jari Suominen ja koko puutuoteala seuraa metsien käyttöön liittyvää keskustelua tarkalla korvalla.

‒ Olen huolissani, jos perusajatus unohtuu: metsiä pitää käyttää kestävän kehityksen mukaisesti. Kun puu kasvaa reilu 100 vuotiaaksi, sen kasvu hidastuu, eikä se enää sido hiilidioksidia. Itse asiassa se muuttuu hiilidioksidin lähteeksi. Siksi metsiä on ilmastonkin takia pakko käyttää.

Tilaa uutiskirje

* pakollinen kenttä

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.